Máme nové stránky. Tak to chci vidět!

pondělí 25. května 2015

Čestvá síla na trombonech

Jsem velmi rád, že na letošní dílny potvrdil účast neskutečný trombonista, aranžér a zkrátka muzikant, kterým je Jan Jirucha!


Jan Jirucha se narodil v roce 1982 v Praze. Pochází z hudební rodiny. Od šesti let hraje na eufonium a pozoun. Roku 1997 zahájil studium hry na pozoun u Bedřicha Beránka na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. V roce 2003 založil sextet Bucinatores navazující na estetiku hudební nadsázky a humoru kapel The Bad Plus, Sex Mob nebo Bonerama. Ve stejném roce zahájil navazující studium na Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka pod vedením žijící jazzové legendy českého pozounu Svatopluka Košvance.
Průběhem roku 2007 se Jiruchova kapela Bucinatores zvukově zradikalizovala. Basu nahradila tuba a těžiště bylo postaveno jen na dechové nástroje a bicí soupravu. Sestavu navíc doplnila populární zpěvačka Klára Vytisková, která přinesla repertoár české populární kapely Toxique.

       

20. prosince 2008 oslavil Jiruchův soubor Bucinatores své páté narozeniny v pražském divadle Dobeška a rozšířil se do podoby avantgardního třináctičlenného orchestru, jenž má právě zde premiéru. Koncertem vzbudil pozornost odborné veřejnosti díky úspěšnému přepracování varhanních skladeb předního českého skladatele 20. století, Miloslava Kabeláče. Propojení vážné hudby a jazzu se stalo základním pilířem jeho orchestru Bucinatores.
Od roku 2008 Jirucha studoval na Hudební akademii v Katowicích v Polsku a zde se vedle pozounu intenzivně věnoval orchestrální kompozici a aranžmá pod vedením renomované osobnosti jazzového big bandu, Eda Partyky.
Na jaře 2009 se zúčastnil turné s European Jazz Orchestra s Peterem Herbolzheimerem. Ve stejné době Jiruchův soubor Bucinatores Orchestra spojujil své síly s Organic Quartetem Ondřeje Pivce a v průběhu roku společně absolvovali několik koncertů. Vrcholem této spolupráce bylo vystoupení na prestižním multižánrovém festivalu Struny podzimu, díky němuž vstoupil Bucinatores Orchestra Jana Jiruchy do širšího mediálního povědomí. Tento koncert natáčel Český rozhlas.
Od roku 2010 Jan Jirucha vyučuje jazzovou hru na pozoun na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.
V roce 2011 Jirucha přinesl nový repertoár složený z vlastních i převzatých skladeb, vše ve svém aranžmá pro Bucinatores Orchestra. Těleso absolvovalo několik koncertů, z nichž jeden natáčel Český rozhlas a skladba s názvem Poleglym (Padlým) autorky Doroty Barové vyšla v roce 2012 na kompilační desce Dororota Barová Feat. Jirucha v roce 2012 obdržel ocenění „Nejlepší jazzová skladba" za skladbu Prealudim for Jazz Orchestra. Tuto cenu pravidelně vyhlašuje významný festival Bohemia Jazz Fest ve spolupráci s organizací Ochranný svaz autorský (OSA).
Vedle souboru Bucinatores Orchestra aranžérsky spolupracoval nebo spolupracuje s tělesy Gustav Brom Big Band, Konstatin Ruchadze Band a Agon Orchestra.

Jako hráč na pozoun Jan Jirucha působí v souborech: Concept Art Orchestra, Points, MCH Trio, Michal Prokop & Framus Five, ...

Text použitý z webu:http://bernardmusic.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat